DUKAN diet

En fransk diet i fyra faser som vuxit sig riktigt stor, och många Hollywood stjärnor följer den.

Det är en livsstil som i det stora hela går ut på att man ska kunna njuta av livets goda och ändå behålla vikten. Tänket är att man ska unna sig med måtta, utan att överdriva åt något håll. Dieten är dock väldigt strikt under viktminskningsfaserna.

FAS 1

Attackfasen

Första fasen går i stora drag ut på att enbart äta protein. Inga grönsaker, så lite fett som möjligt, bara protein! Både kolhydrats- och kaloriintaget hålls på en väldigt låg nivå, vilket gör att aptiten och sötsuget minskar, och man töms på vätska. Detta gör att man kan gå ner flera kilo i vikt under denna fas, trots att den bara pågår i några dagar. Men kilona är som sagt mest vätska. Man får äta så mycket protein man vill så man behöver inte gå hungrig. Men det kan vara bra att tänka på att inte äta för mycket av de fettrika proteinkällorna, som äggula (1-2/dag) och lax.


  • Fasen hålls mellan 1-10 dagar beroende på hur mycket man behöver gå ner i vikt. Är det mindre än 4,5 kg ska man bara köra en dag, mindre än 9 kg -tre dagar, mindre än 18 kg – 5 dagar. Har du mer än 18 kg att gå ner kan du hålla attackfasen i 7-10 dagar, men då bör man först ta hjälp av läkare/dietist.
  • Man ska väga sig ofta, helst varje dag. Håller motivationen uppe.
  • De flesta proteinkällor med låg fetthalt är tillåtna. Dock får man äta fet fisk, som lax och makrill (ej i tomatsås). Kyckling, kalkon, räkor och torsk är  exempel på bra, fettsnåla proteinkällor.
  • Tillsätt inget fett ens vid stekning. Bäst att koka, grilla eller ha i ugnen med bakplåtspapper.
  • Mjölkprodukter med fetthalt så nära noll som möjligt är tillåtna. Som minikesella, minikeso, minimjölk och lättyoghurt. Både naturell och smaksatt med sötningsmedel är ok, dock inte med frukt i. Ost får man inte äta.
  • Man måste dricka minst 1,5 liter vatten om dagen, samt äta 1,5 msk havrekli varje dag.
  • Man kan bli slö i kroppen och t.ex få huvudvärk för att kroppen ”avgiftas” från socker. Det går över efter några dagar.
  • Det går bra att träna om man känner för det, men Dukan rekommenderar främst lågintensiv träning i första fasen.
  • Man kan få dålig andedräkt av ketosen, men tänk på att inte tugga för mycket tuggummin, då även sockerfria oftast innehåller massa kolhydrater. (HAHA, så knäpp grej att behöva tänka på egentligen)

FAS 2

Cruisefasen/Viktnedgång



I andra fasen stannar man tills man nått sin målvikt. Här varvar man enbart-protein-dagar med protein-och-grönsaker-dagar. Man kan välja att antingen köra femdagars-intervaller, om man har mycket att gå ner, annars varannan dag. Man ska inte äta samma grönsak två gånger per dag (detta tror jag främst gäller de mer kolhydrat-rika grönsakerna.)

Här är hela listan på protein och grönsaker man får äta.

 

FAS 3

Konsolidationsfasen



Nu när målet är nått är det dags att trappa upp. Eftersom kaloriintaget varit så pass lågt under en tid, har förbränningen saktats ner, och kroppen suger hungrigt åt sig allt man äter. Då är det lätt att lägga på sig kilona igen om man inte trappar upp försiktigt. Fasen kan behöva hållas ett bra tag, men är helt rimlig och inte särskilt svår att följa, då man bl.a har vissa ”njutardagar”.

  • Ska följas fem dagar för varje halvkilo man gått ner. Har man t.ex gått ner 10 kg, ska man stanna här i 100 dagar.
  • Fortsätt som i Cruisefasen, men nu får du äta grönsaker varje dag.
  • Havreklimängden ökas till 2 msk/dag.
  • Man får även äta en ”portion” frukt varje dag. Vilken frukt som helst, förutom banan, vindruvor, körsbär och torkad frukt.
  • Två skivor fullkornsbröd om dagen, även 40g ost är okej men välj inte de allra fetaste. Använd fortfarande inte smör, utan bre på till exempel lättkesella eller något annat, som mager mjukost/färskost.
  • Det är även dags att introducera mer stärkelser i maten, såsom t.ex råris och fullkornspasta. Det ska trappas upp långsamt. Under första halvan av fasen, äter man ETT mål(motsvarande 225g) med stärkelser i veckan, och under andra halvan äter man två mål/vecka.
  • ”Njutardagar”, eller snarare MÅLTIDER, är även tillåtna. Under första delen av fasen får man äta ett valfritt mål mat i veckan, och under andra delen av fasen får man äta två mål /vecka. Dessa två mål ska dock inte ätas under samma dag. Här  får du välja vad du vill att njuta av, godis, chips, alkohol, you name it. Men frossa inte, det är den svåra biten, att man själv ska hålla koll på att det blir lagom. Och se till att det inte blir en tre-rätters, utan välj ut nåt specifikt och njut, eller ta lite liite av några olika saker du längtat efter.
  • En bestämd dag i veckan (t.ex torsdagar) går man tillbaka till att bara äta protein.

FAS 4

Stabiliseringsfasen


Nu är man i mål, och går tillbaka till att äta ”normalt”, vad man vill. Nu är det upp till en själv att hålla koll på att man äter normalstora portioner, gör bättre val och inte frossar, men oftast är sötsuget som bortblåst efter en sån här diet. Man har även fått bättre koll på vad som kroppen mår bra av, och troligtvis vill man inte gå upp alla kilon igen. Det finns dock några regler som man ska följa resten av livet för att behålla vikten, även när dietandet är slut. Det är inte ett särskilt dyrt pris att betala.

  • Man ska, för resten av livet, ha en dag i veckan då man äter bara protein. Man kan välja vilken dag man vill, men det ska vara samma dag varje vecka.
  • Fortsätt äta havrekli varje dag, nu 3 matskedar.
  • Promenera åtminstone 20 minuter varje dag, samt alltid välja trappor istället för hiss eller rulltrappa. Vardagsmotion helt enkelt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0