Fitness guru.

En vinnare?
kopierat all text från fitnssguru, varför jag inte länkar är att jag tror det inte görs då. ;) tänker på vissa speciella;)) läs, det är en bra text att fundera över. (jag försöker göra allt i världen för att inte tänka på måndag 24d oktober!!)



Vad gör någon till en vinnare? Vad är egentligen skillnaden på att vinna och att kämpa? Vi talar om  han som är den första att nå bergstoppen och hon som tar det första steget in i ett sunt liv, båda vinnare, båda har funnit vinnargnistan.

Tänk dig in i i en situation där man kan utse en vinnare. Någon form av medveten tävling. Till en medveten tävling är det sällan någon som kommer oförberedd, otränad, ta exempel som tävlingar  i friidrott eller bodybuilding, där egentligen alla är väldigt vältränade, förberedda, redo att vinna. Ingen kommer väl dit och siktar på sistaplatsen? Men någon måste ju vara bäst, vassast, och även om man med ögonen gör bedömningen att de alla ser väldigt vältränade och jämna ut, så måste det finnas något som gör vinnaren till just det, vinnaren! Den som tagit sig lite längre. Oftast sitter svaret mellan öronen - i huvudet.

Första steget
Okej, Gymkortet är köpt, de dyra träningsskorna står i hallen, oanvända, med prislappen på, de där grymma träningskläderna som andas, ger stöd och flexibilitet ligger kvar i stadium-påsen, på posten ligger ett stort paketet med  kosttillskott, fettförbrännare, protein, you name it, och väntar på att hämtas ut. På kylskåpet hänger det en tre sidor lång avhandling med  mål, motivation, inspiration, tips, trix etc. och kylskåpet i sig är fyllt med grönsaker, kesella, keso, kyckling… Men nu då? ”Äsch, det är ju idol på tv ikväll och jag känner mig lite trött, jag börjar imorgon”… ingen ovanlig situation alls idag, speciellt inte efter årsskiftet. Men Inget kommer gratis. Du måste själv  ta de sista stegen, de som kräver mest; stegen till träningen!

VAD FÅR VISSA ATT TA SIG UT TILL TRÄNINGEN, OCH VAD FÅR VISSA ATT GÅ DIT VARJE DAG OCH VARA BÄST PÅ DET?

För de flesta av oss är det största hindret motivation ­ att komma igång med en träningsplan och att sedan hålla fast vid den. (Fråga vem som helst som har utfärdat det berömda nyårslöftet om att komma i form). Första steget är att ta till vara på är det mest betydelsefulla redskapet. Vem som helst kan sätta upp mål. Steg ett till att verkligen lyckas och det bästa redskapet till framgång: gör det till en rutin.

För att vinna måste man sikta högt. Tänka stort. Nästan orimliga mål måste till för att man ska sträcka sig ytterligare lite längre, längre än man egentligen når. Ett halvhögt mål bidrar automatiskt till att man inte engagerar eller anstränger sig fullt ut, inte använder den kraft man egentligen besitter. För den där extrakraften finns väl inom oss alla?!  Inte bara fysiskt utan även psykiskt. Människan är smart, vi är väl medvetna om att ett medel högt mål inte är ”ett så svårt mål”, inte kräver så mycket ansträngning för att uppnås. Du gör dig själv till ditt största hinder. Det är ingen tillfällighet att Michael Phelps vann åtta guldmedaljer i Beijing. Denna ambitiösa målsättning fanns nerskriven på en lapp på hans nattduksbord så att han kunde läsa den varje morgon han steg upp. Gränsen mellan att bli utbränd och framgångsrik är dock hårfin. Men man måste ju tänja på gränserna för att hitta dem.

VINNA ELLER KÄMPA?
Svett slår begåvning. Det handlar om att kämpa inte att vinna. Är det verkligen så? Hur många minns vilka som ”kämpade väl” i VM och vem minns vem som vann?! Många av oss har vuxit upp med orden ”det handlar om att kämpa, inte att vinna”. Ja, Något måste dem ju säga? Vi hyllar en kämparglöd men om den inte räcker till vinst så ger den egentligen inget avtryck hos oss. Inget vi minns. Så är sanningen. Men för att vinna måste man kämpa, så det hela hänger ändå ihop! Skillnaden från de som kämpar och den som vinner bero på något, om vi utgår ifrån att alla har samma förutsättningar! Jag syftar på tankens kraft.

Det är i praktiken omöjligt att säga exakt vad det innebär för fysiska krav för att vinna, som om det fanns någon färdig formel, en punktlista att pricka av; ”gör så här, så vinner du”. Nej antagligen inte. Jag tror heller inte att man enbart kan säga till sig själv, eller bli tillsagd; ”nu går jag/du ut och vinner”. Det kan förvisso ge något form av stresspåslag som fungerar som taggande, men det är knappast hela historien. Att vinna finns det flera olika vägar till, eller varför inte en blandning av alla dessa faktorer, moment och vägar. Det kan vara slumpen som avgör. Det kan vara flera års träning och förberedning. Det kan vara en drivande, motiverande, känsla som vilja, hämnd, målmedvetenhet, stolthet, ilska, glädje etc. Sen finns det dem som föds med den där extra gnistan  att kunna koppla bort allt annat runt omkring och ta till en extra kraft som sitter långt inne men är det slutliga som kanske krävs för en vinst. Kan man träna sig till denna?

Tankens kraft är för många nyckeln till ökad prestation, en väg till vinst. Enligt Steven Ungerleider, författare av Mental Training for Peak Performance, har östeuropeiska idrottare använt konventionell mental träning sedan 60-talet för att öka prestationen, och under OS i Seoul använde 83 procent av alla idrottsmän någon form av mental träning ­ visualisering, positivt självprat, tankerensande avslappningsknep, och målbildsträning ­ som en del av deras träningsprogram och tävlingsplanering.

Sanningen är att det är inte bara är psykologiskt kvacksalveri, det är faktiskt vetenskap. Vår hjärna och målmedvetenhet spelar en väldigt stor roll i allt vi presterar. Hjärnan påverkar motivation- och energinivåer genom att utsöndra peptider som kommunicerar med cellerna i olika delar av kroppen.

”Du kan styra hjärnans signaler och kontrollera att kroppens naturliga reflexer inte stängs av under stress genom att ändra tankebanorna. Mängder av studier har visat att mental träning av ett moment ­ allt från ett basketkast till ett klättringsmove ­ kan förbättra din prestation” - Lipton Bruce

Alla har väl någon gång hört coachen, PT:n, mamma, chefen, läraren säga; ”det sitter i huvudet”. Jo, tydligen! En så kallad  ”vinnarskalle”…


ORDET VINNASKALLE
Idag finns det nästan en negativ klang över att vinna. Man ifrågasätter ofta vinnaren med en viss skepsis. Varför vann denna? Och man börjar  nästan automatiskt leta fel och förklaringar. Man ska helst inte sticka ut genom att vara bäst på något. Just ”vinnarskalle” förknippas idag allt oftare med en ”dålig förlorare”. Någon som blir tjurig av en förlust och svarar med ett dåligt beteende, är detta verkligen en vinnarskalle? Då skulle var, varannan, människa vara en vinnarskalle eller vara en dålig förlorare för vem blir glad av att förlora? Det finns alldeles för många exempel på idrottsmän som surar till vid någon form av nederlag eller förlust. Egentligen inget konstigt med det. Men när sedan fokus istället läggs på att hitta någon anledning till förlusten, klassiska exempel; dålig domare, ifrågasätta fusk, fel på medtävlanden etc. så ser man tydligt skillnad på en riktig vinnarskalle och en dålig förlorare. En vinnarskalle i samma situation hade samlat sig, fokuserat om och återkommit med en förbättring, oftast en smula visare och starkare, men utan dåligt beteende.

SLUT ORD

Vad man än gör, vilken tävling man än deltar i, fysisk eller psykisk, så bör man ha ett tydligt mål. Kort därefter följer motivationen för att göra målet till verklighet. Men motivation kommer inte gratis, man måste hämta den själv! Ibland varje dag, men vem sa att allting var lätt? Oftast så kommer den dock av sig själv efter ett tag, ”ur allt ont kommer något gott”. Jag tror även på att man ibland måste tänja på gränserna för att hitta dem. Eller kanske bara för att känna att dem finns där. Givetvis kan man ifrågasätta hurvida en vinnare i exempelvis Triathlon kan jämföras med en ”vanlig vardags motionär”. Jo faktiskt säger jag. Ett berg som ett berg, om sedan det berget är ett tufft Triathlon lopp eller att våga, orka, svälja ångestfyllda känslor, byta livsbana, något som kanske en person som  ”bara” går till gymmet känner. Vi har egentligen ingen aning om vilken kraftmängd som krävs av olika personer i vilka situationer. Det kan bara personen själv veta. Samt, om den är en vinnare eller inte.

Summa summarum, det som alla väntat på; ”vad är det då vi ska göra för att bli vinnare?”. Ämnet går att diskutera, vrida och vända på i evigheter men i grund och botten så har alla vinnare några personligheter gemensamt;  vilja, målmedvetenhet och en dröm. Men jag vill ändå påstå att det förutom detta, i slutändan, handlar om 3 olika vägar för att nå vinst: 1. Tur, flyt, rätt förutsättningar, inga skador, inga sjukdommar, god kost och lyckad träning. 2. Planering,  timing, fokus, och medvetenhet 3. En stor dos jävla anama. //Malin Gidlöf- Instruktör. Träningsfrälst. Crossfittjej och inspiratör


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0